Drikkekart

En kort innføring om vinene på Smalhans

Vi mener at en god vin er en vin som reflekterer hvor den er fra, og hvordan vinbonden jobber. Alle vinene på Smalhans er økologisk eller biodynamisk dyrket, og noen av vinene er i tillegg naturviner, dvs. helt uten tilsetninger.
Du vil heller ikke finne viner som har preg av eikesmak på Smalhans, hvis vinen er lagret på fat er det gamle store eikeliggere fordi det ikke forringer vinens egensmak.
Økologisk sertifisering innebærer at det ikke er brukt kjemiske sprøytemidler i vinmarken, men mange andre sprøytemidler er fortsatt tillatt. Det er heller ingen garanti mot at vinen er tilsatt kjemikalier og "hjelpeprodukter" i kjelleren. Vinene hos oss er økologiske. Dvs at det ikke er benyttet kjemikalier og "hjelpeprodukter" i kjelleren.
Biodynamisk sertifisering er strengere, de har noen regler for kjelleren, så det er litt sikrere at du får en naturlig fremstilt vin, men det er fremdeles ingen garanti. Vinene kan fremdeles være svært hardt filtrert og innholde unødvendig store mengder sulfitter.
Naturvin er ingen sertifisering, kun et begrep, og mange bløffer og sier de lager naturvin mens de ikke gjør det. Noen naturvinprodusenter er bio-sertifisert, mens andre boikotter sertifiseringsordningene, fordi de ikke vil bli satt i bås med produsenter som tilsetter diverse ting. Vi holder oss til den strengeste definisjonen av naturvin som er: Null tilsetninger, ei heller svovel. En naturvin skal kun inneholde druer.
Naken vin er et begrep som sammenfatter de ovennevnte begreper: En naken vin er fremstilt uten snarveier. Vinen er alltid spontangjæret, ikke tilsatt diverse tilsetningsstoffer, har aldri preg av eikefat og er kun lett filtrert. Dersom det er tilsatt sulfitt (et tradisjonelt konserveringsmiddel), er det bare i minimale mengder.
Når alt dette er sagt: Det viktigste er jo at man liker smaken på vinen! Vi pleier å si at den beste flasken på bordet er den som først blir tom!

Naturlig hilsen fra oss på Smalhans

 Se vårt drikkekart her

smalhans-014.jpg