Return to Content
Return to Content

Mat og vin

Begrepet smalhans oppstod i Tyskland på 1600-tallet og kom til Bergen med hanseatene. På nedertysk het det Smalehans, på høytysk Schmalhans. ?Smal- betydde knapt eller lite av, og -hans var personnavnet Hans.?

På norsk betyr smalhans i dag knapphet eller rett og slett fattigdom.

Krøsus var konge i oldtidsriket Lydia. Det sies at da Kyros tok Krøsus til fange og ville la ham lide døden, fortalte Krøsus hva filosofen Solon hadde sagt til ham: “En person ikke kan kalles lykkelig før han er død”. Krøsus sa at han tidligere hadde syntes den uttalelsen var foraktelig, men at han nå følte den var sann. Dette gjorde inntrykk på Kyros, som lot ham få leve og spise ved hans bord.

Krøsus kan ha vært verdens rikeste person i sin tid. Navnet hans er nå en del av språket og betyr styrtrik person.

LUNSJ (1100 – 1600)

Vi ønsker å ha en lunsjmeny som er lett og enkel, og som gir oss mulighet til å lage variasjon for de gjestene som kommer ofte. Derfor bytter vi om på innholdet i rettene.

Noen av rettene er også fine og bestille sammen, og så dele mellom seg på bordet.

Burger Smalhans
Burger fra hjemmekvernet høyrygg av okse, grillet i Josperovn.chillimajones,moden ost, tomat og hamburgerbrød. 145kr.

Burger Dagens
Dagens utvalgte burger 165 kr.

Burger Vegetar
Vår burger laget av linser og kikerter 145 kr.

Suppe Smalhans
Her varierer utvalget med årstiden. Det kan for eksempel være fransk løksuppe, gresskarsuppe, potet- og purreløksuppe eller Gazpacho. 145 kr.

Salat Smalhans
En frisk salat som varierer fra uke til uke. Her kan man for eksempel finne andelårsalat, tomatsalat, kyllingsalat eller salat med høstens friske grønnsaker. 145 kr.

Kaker fra Handwerk : 55 kr.

DAGENS HUSMANSSKOST (1600-1800)

Vi på Smalhans ønsker at de som bor i området skal ha et godt alternativ til hjemmemiddagen.
Hver dag mellom 1600 og 1800 tilbyr vi derfor en enkel rett, dagens husmannskost. Denne er basert på sesongens råvarer og vil vere inspirert av husmannskost fra hele verden. Dagens husmannskost har en fornuftig pris, og kan bestilles i den mengden man trenger.


En familie på to voksne og to barn kan for eksempel trenge tre porsjoner. Maten blir servert slik at man deler den mellom seg på bordet.

Dagens husmannn koster 175 kr pr porsjon.

Ukens husmanns meny legges ut nederst på siden hver Mandag.

KVELDSMENY (1800-)

Kveldsmenyen vår varierer ut ifra hvilke råvarer vi har. Hver uke setter kokkene opp en ny meny utifra råvare tilgang og retter de er har lyst til å lage. Her har du mulighet til å smake deg gjennom Smalhanskjøkkenet! Alle rettene serveres på fat, i boller eller på brett, og man deler maten mellom seg på bordet. Tanken vår er at du skal få et mer sosialt måltid.

Den fulle versjonen av en kveldsmeny kaller vi Krøsus, og den velger man når man skal kose seg. Den vil bestå av  åtte-ti serveringer. Den forkorta versjonen heter selfølgelig Smalhans, og tilsvarer en liten treretters meny den består av 4-5 serveringer.

Vi legger ut ny kveldsmeny nederst på siden hver Mandag.

Vennligst se her hvis du vil ha bord til flere enn åtte personer.

SMALHANS: 425 KR

KRØSUS: 615 kr.


Vi har et godt vinkart med hovedvekt på økologiske eller biodynamiske viner, samt en rekke naturviner.? Vi har også et stort ølkart hvor åtte sorter finnes på fat og rundt 40 på flaske.

EN KORT INNFØRING OM VINENE PÅ SMALHANS

Vi mener at en god vin er en vin som reflekterer hvor den er fra, og hvordan vinbonden jobber. Alle vinene på Smalhans er økologisk eller biodynamisk dyrket, og noen av vinene er i tillegg naturviner, det vil si at de er helt uten tilsetninger. ?Du vil heller ikke finne viner som har preg av eikesmak på Smalhans. Hvis vinen er lagret på fat er det gamle store eikeliggere fordi det ikke forringer vinens egensmak.

Økologisk sertifisering innebærer at det ikke er brukt kjemiske sprøytemidler i vinmarken, men mange andre sprøytemidler er fortsatt tillatt. Det er heller ingen garanti mot at vinen er tilsatt kjemikalier og “hjelpeprodukter” i kjelleren. Vinene hos oss er faktisk økologiske. Det vil si at det ikke er benyttet kjemikalier og “hjelpeprodukter”.

Biodynamisk sertifisering er strengere, de har noen regler for kjelleren. Dermed er det litt sikrere at du får en naturlig fremstilt vin, men det er fremdeles ingen garanti. Vinene kan fremdeles være svært hardt filtrert og innholde unødvendig store mengder sulfitter.

Naturvin er ingen sertifisering, kun et begrep, og mange bløffer og sier de lager naturvin mens de egentlig ikke gjør det. Noen naturvinprodusenter er biosertifisert, mens andre boikotter sertifiseringsordningene, fordi de ikke vil bli satt i bås med produsenter som tilsetter diverse ting. Vi holder oss til den strengeste definisjonen av naturvin, som er: Null tilsetninger, ei heller svovel. En naturvin skal kun inneholde druer.

Naken vin er et begrep som sammenfatter de ovennevnte begreper: En naken vin er fremstilt uten snarveier. Vinen er alltid spontangjæret, ikke tilsatt diverse tilsetningsstoffer, har aldri preg av eikefat og er kun lett filtrert. Dersom det er tilsatt sulfitt (et tradisjonelt konserveringsmiddel), er det bare i minimale mengder.

Når alt dette er sagt: Det viktigste er jo at man liker smaken på vinen! Vi pleier å si at den beste flasken på bordet er den som først blir tom!

Naturlig hilsen fra oss på Smalhans

VIN OG ØLKART
Se vinkart og ølkartet her under Drikkekart 2014 2

Finner du ikke oppdatert meny se vår facebook eller Instagram konto.