Return to Content
Return to Content

Mat og vin

Begrepet smalhans oppstod i Tyskland på 1600-tallet og kom til Bergen med hanseatene. På nedertysk het det Smalehans, på høytysk Schmalhans. ?Smal- betydde knapt eller lite av, og -hans var personnavnet Hans.?

På norsk betyr smalhans i dag knapphet eller rett og slett fattigdom.

Krøsus var konge i oldtidsriket Lydia. Det sies at da Kyros tok Krøsus til fange og ville la ham lide døden, fortalte Krøsus hva filosofen Solon hadde sagt til ham: “En person ikke kan kalles lykkelig før han er død”. Krøsus sa at han tidligere hadde syntes den uttalelsen var foraktelig, men at han nå følte den var sann. Dette gjorde inntrykk på Kyros, som lot ham få leve og spise ved hans bord.

Krøsus kan ha vært verdens rikeste person i sin tid. Navnet hans er nå en del av språket og betyr styrtrik person.

LUNSJ (1100 – 1600)

Vi ønsker å ha en lunsjmeny som er lett og enkel, og som gir oss mulighet til å lage variasjon for de gjestene som kommer ofte. Derfor bytter vi om på innholdet i rettene.

Her kan du plukke flere av rettene, alt etter hvor sulten du er, eller om du bare synes det er digg med litt variasjon
Vi anbefaler minst to for å få en «fullverdig» lunsjmåltid..
Du kan selvfølgelig også bestille dobbel porsjon, hvis du syns en ting er sikkelig godt .
Er det flere som spiser, er dette en perfekt og veldig sosial måte å spise lunch på.
Noen av rettene er også fine og bestille sammen, og så dele mellom seg på bordet.

Lunsjmenyen og dagens husmann passer godt som Take Away.

Salat  75,-

Suppe 75,-

Varm Veggis  75,-

Blåskjell  75,-

Kalvetartar 75,-

Dagens Varme 75,-

Smalhansburger 150,-

Kaker fra Handwerk : 55 kr.

For større grupper kan vi tilby en Krøsuslunsj denne  består av flere små retter som deles til kr 265 pr pers med tillegg for dessert kr 65.

DAGENS HUSMANSSKOST (1600-1800)

Vi på Smalhans ønsker at de som bor i området skal ha et godt alternativ til hjemmemiddagen.
Hver dag mellom 1600 og 1800 tilbyr vi derfor en enkel rett, dagens husmannskost. Denne er basert på sesongens råvarer og vil vere inspirert av husmannskost fra hele verden. Dagens husmannskost har en fornuftig pris, og kan bestilles i den mengden man trenger.


En familie på to voksne og to barn kan for eksempel trenge tre porsjoner. Maten blir servert slik at man deler den mellom seg på bordet.

Dagens husmannn koster 175 kr pr porsjon.

Ukens husmanns meny legges ut nederst på siden hver Mandag.

KVELDSMENY (1800-)

Kveldsmenyen vår varierer ut ifra hvilke råvarer vi har. Hver uke setter kokkene opp en ny meny utifra råvare tilgang og retter de er har lyst til å lage. Her har du mulighet til å smake deg gjennom Smalhanskjøkkenet! Alle rettene serveres på fat, i boller eller på brett, og man deler maten mellom seg på bordet. Tanken vår er at du skal få et mer sosialt måltid.

Den fulle versjonen av en kveldsmeny kaller vi Krøsus, og den velger man når man skal kose seg. Den vil bestå av  åtte-ti serveringer. Den forkorta versjonen heter selfølgelig Smalhans, og tilsvarer en liten treretters meny den består av 4-5 serveringer.

Vi legger ut ny kveldsmeny nederst på siden hver Mandag.

Vennligst se her hvis du vil ha bord til flere enn åtte personer.

SMALHANS: 425 KR

KRØSUS: 615 kr.

VIN OG ØLKART
Se vinkart og ølkartet drikkemeny 2016

Finner du ikke oppdatert meny se vår facebook eller Instagram konto.